De kern van Love Coaching…

Ken je dit citaat  – van Picasso, als ik mij juist herinner :

The purpose of life is to find your gift ; The meaning of life is to give it away…

Het is zo’n mooi citaat, en o zo waar. Vind je talent, vind de unieke bijdrage die je levert aan het leven en deel ervan. Door ervan te delen, cultiveer je het. Je leert bij, je groeit, en je kan alsmaar meer geven van je talent. Je herkent het aan het feit dat je niet moe wordt van dit delen, integendeel, het geeft je energie.

Voor sommige mensen is dat een evidentie, wat hun natuurlijke talent is. Een artiest bijvoorbeeld, die voelt en beleeft zijn talent helemaal, en geeft ervan. Voor andere mensen is dat lang niet zo vanzelfsprekend, vooral ook omdat niet alles als een talent wordt ervaren.

Onderweg naar mezelf heb ik ontdekt dat ik in kleine dingen een groot talent heb. Ik heb die kleine dingen als talenten leren benoemen. Het zijn als het ware cadeau’s die ik gekregen heb van de Goede Feeën bij mijn ontstaan, maar tegelijk ook de werkelijke opdrachten in mijn leven. Doorheen al die talenten is er voor mij een rode draad: de Liefde.

Tegelijk ervaar ik mezelf helemaal niet als bijzonder. Naar mijn gevoel is dat talent in ieder mens aanwezig. En toch stel ik vast dat het bij mij een andere uitwerking heeft. De Goede Feeën hebben mij geprogrammeerd voor een leven in dienstbaarheid aan de ander. Door te luisteen, te spiegelen, er te zijn voor anderen, breng ik mensen dichter bij hun ware zijnskern.

Keer op keer stel ik vast dat die ware zijnskern het wezenlijke geschenk is. Naast en boven en nog meer dan het geschenk dat je krijgt en geeft, is er een nog groter geschenk. Het geschenk dat je bent.

Dat inzicht vind ik persoonlijk heel belangrijk: je bent het Echte Geschenk. Je bent het Unieke Cadeau van het Leven aan het Leven.

Relaties zijn in wezen een uitwisseling van het Unieke Cadeau dat je bent aan elkaar. Hoe intiemer de relatie, hoe intenser die uitwisseling. Je levenspartner is de persoon bij uitstek die laag voor laag alle kleuren van je Cadeau laat openbloeien en ook voedt. En dat is ook wat je mogelijk maakt voor je partner.

Je bent als een Matroesjka met ontelbare lagen. Doorheen de tijd en de ontmoetingen ontdek je meer en meer over jezelf, meer en meer over je partner. Je relatie bloeit en groeit als je elkaar ervaart als het mooiste geschenk dat je kunt zijn voor elkaar. Ook wanneer je kleuren naar boven haalt bij jezelf die donker zijn, verontrustend, die je misschien als ‘negatief’ zou ervaren. Toch zorgt de onderliggende Liefde ervoor dat ook die kleuren deel uitmaken van dit mooiste cadeau. En omdat je samen op weg bent, elke dag weer, wordt je relatie de mooiste koan die er is. Een soort raadsel waar je jezelf tegelijk in verliest en in definieert.

Dat je dit Unieke Cadeau bent, houdt ook een belangrijke verantwoordelijkheid in. De verantwoordelijkheid om onversaagd te blijven zoeken naar die mensen in je leven die jouw Unieke Cadeau ook kunnen en willen nemen. Soms kom je op een bepaald moment doorheen je groei tot de vaststelling dat jij niet meer een Cadeau bent voor de ander. Specifieke kenmerken van jezelf die je als een cadeau ervaart, zijn dat niet voor ieder ander. Maar jij hebt de verantwoordelijkheid om je cadeau tot bloei te brengen. Kom je in die hachelijke positie, dan is het zaak om in volle respect van de ander zorg te dragen voor jezelf. En dat kan soms tot het besluit leiden dat een relatie niet meer kan verdergezet worden zoals ze is geweest. Dan moet je op zoek naar een nieuw evenwicht voor jezelf.

Doorheen de pijn en het verdriet dat je kan ervaren, doorheen de vreugde en de kracht die je kan ervaren, ontdek je jezelf. Elke ontdekking van jezelf geeft de ander de ruimte om ook zichzelf te ontdekken. Dat kun je wel nooit opdringen. De verantwoordelijkheid voor persoonlijke groei ligt in wezen altijd bij de persoon zelf. Of de ander groeit of niet, meegroeit of een andere kant op groeit, ligt niet in jouw handen. Hoe langer de weg die je samen hebt afgelegd in het verleden, hoe moeilijker het kan worden om die verantwoordelijkheid helemaal bij de ander te laten.

Langsheen de weg naar mezelf ontmoet ik telkens weer mensen die mij ondersteunen. Professioneel, vriendschappelijk, in Liefde. Zit je met uitdagingen om je eigen Unieke Cadeau zuiver te zien en te koesteren, dan kan ik voor jou misschien iets betekenen op dat pad.

Dan ont-moet ik je graag…

Marie-Hélène

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggers like this: