Is het veilig?

In liefde verbonden – Uitspraak 6

[Lees In liefde verbonden – Intro op deze blog als leidraad bij de uitspraken]

Ik voel me bij [persoon x] veilig genoeg om emotionele risico’s te nemen.

  • Waar of onwaar?
  • Wat geeft jou dat gevoel van veiligheid precies? Of wat neemt dat gevoel van veiligheid juist weg?
  • Wat is voor jou een emotioneel risico?
  • Is dat naar jouw gevoel ook wederzijds? Voelt die persoon zich ook bij jou veilig genoeg om emotionele risico’s te nemen?

Hierbij heb ik nog een leuke anecdote. Over risico’s nemen.

Beelden werken soms heel sterk, en bij deze uitspraak kreeg ik ooit het volgende beeld mee: oké, je neemt risico’s hé, maar je bent als een koorddanser die toch eerst even checkt of het vangnet gespannen is, en of je een safeline om hebt. Durf je een echt risico te nemen, durf je koorddansen gewoon vertrouwend op jezelf en het leven, zonder de checklist van beveiligingen af te lopen?

Hum, ik kreeg aldus op een presenteerblaadje het inzicht cadeau dat ik misschien wel dacht en beweerde risico’s te nemen, maar tegelijk een door-de-wol-geverfde controlefreak was. Dat heeft een nieuwsgierigheid wakker gemaakt in mij: wat als ik eens zou gaan koorddansen zonder de checklist af te lopen? En zoals mij wel vaker gebeurt als ik iets nieuw wil proberen, heb ik lang – heel lang – geaarzeld en getwijfeld, gedacht: yes, go! om dan toch weer drie stappen achteruit te zetten.

Op de één of andere manier was in de tussentijd het Leven liefdevol voorbereidingen aan het treffen om mij te verrassen. Het inzicht van hoe een echt risico zou voelen, het verlangen om dat werkelijk toe te laten, en de aarzeling om ervoor te gaan hielden mij nog helemaal in hun ban, toen ik plots tot mijn eigen verbazing vaststelde dat ik aan de andere kant stond van een indrukwekkende kloof, zo eentje waarvan ik dacht dat ik die binnen een jaar of drie vier zou proberen oversteken, na veel training.

Een duizelingwekkende vaststelling. Overheerlijk wel. En zoals een klein meisje dat eindelijk haar schrik overwint om met de golven van de zee te spelen, gaf het mij het intense enthousiasme om opnieuw en opnieuw en opnieuw te ervaren dat ik nu wel risico’s durf te nemen. Laat maar komen, ik wil er nog eentje, en nog… Dank zij die ervaring heb ik ook ontdekt dat de intensiteit van je verbinding met de ander onvoorstelbaar veel groter is, als je een echt risico hebt durven nemen. Gewoon van een andere dimensie…

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggers like this: