In liefde verbonden – Intro

as if you had chosen it

Liefde is zo’n grootse term, dat die heel moeilijk te definiëren valt. Eén manier om te duiden wat liefde in je leven betekent, is te kijken naar wat het je brengt. Uitgebreid onderzoek door vele wetenschappers heeft aangetoond dat liefde zich bijvoorbeeld uit in een gevoel van veilige hechting. En dat kun je toepassen op een liefdesrelatie als partners, maar ook op de veelheid aan andere relaties die je in je leven hebt.

Volgens de hechtingstheorie hebben niet alleen kinderen en jongeren behoefte aan een veilige hechting, ook in het leven van volwassenen is veilige hechting een belangrijke troef, voor je welbehagen, je gevoel van geluk, je veerkracht op moeilijke momenten, zelfs voor je fysieke gezondheid.

Om je emotionele verbondenheid en je gevoel van veiligheid te verkennen, kun je stilstaan bij een reeks van vijftien vragen. Ik heb me hierbij laten inspireren door vragen om je intieme relatie te verkennen. Ik trek de vragen graag open naar relaties in het algemeen. Immers, niet alleen je partner-relatie (als je die hebt) maar ook andere relaties kun je toetsen aan de vraag of jij je verbonden en veilig voelt. Je beantwoordt de vragen eenvoudigweg met ‘waar’ of ‘onwaar’.

Vragen kunnen ook nieuwe vragen oproepen, naast het antwoord en de emotionele reactie die ze bij je oproepen. Voel je vrij om bij elke vraag die vragen te delen die ze voor jou oproepen, ik geef alvast een eerste aanzet…

Wanneer jij voor jezelf vragen beantwoordt, kun je ontdekken welke kenmerken van veilige hechting jij daadwerkelijk ervaart in je leven, en welke minder of helemaal niet. Van daaruit kun je voor jezelf groeien. Je kunt ontdekken hoe je aanwezige kenmerken verder kunt voeden. En bij kenmerken die je mist of die je als zwakker ervaart, kun je nagaan hoe dat in jouw leven ontstaan is, en wat jij in handen hebt om ze in je leven meer te gaan koesteren.

Uiteraard speelt daarin je “tegenspeler” een fundamentele rol, of het nu je liefdespartner is, een familie-lid, een vriend of vriendin. Probeer toch in eerste instantie om naar jezelf te kijken, en na te gaan bij jezelf wat de vragen met jou doen. Zo kun je vaststellen dat je bij bepaalde personen in je leven heel vaak ‘waar’ antwoordt. Dat is fijn om te delen, natuurlijk. Maar gun jezelf ook even de tijd om dat diep te ervaren, hoe veilig verbonden die relatie wel niet voelt.

Ook kun je vaststellen dat je bij bepaalde personen, ondanks dat ze een belangrijke functie vervullen in je leven, toch heel vaak ‘onwaar’ antwoordt. Mogelijks kun je dat met die persoon aankaarten, hetzij aan de hand van de vragen zelf, hetzij op een andere manier. Maar gun jezelf eerst even de tijd om diep te ervaren wat het werkelijk met je doet, en welke talenten jij hebt om dat in jezelf te transformeren.

De vragen zijn geïnspireerd door het boek “Hou me vast” van dr Sue Johnson, een aanrader voor wie het volle potentieel van zijn/haar intieme relatie alle kans wil geven. (Kosmos Uitgevers).

Lees ook de begeleidende vragen bij de uitspraken:

Uitspraak 1

Uitspraak 2

Uitspraak 3

Uitspraak 4

Uitspraak 5

Uitspraak 6

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggers like this: