Liefdevol bewust in relatie: een pad vol uitdagingen

mangoboom brightest wishes

Ik ben een zoekende ziel, zeker wat relaties betreft. Ik zoek mezelf te ontplooien en tegelijk liefdevol samen te leven met mijn partner. Ik zoek het evenwicht in mezelf tussen mannelijke en vrouwelijke energieën en tegelijk wil ik helemaal vrouw zijn bij mijn man, dat mijn man helemaal man is bij mij. Ik verlang naar grenzen en tegelijk wil ik grenzeloos verlangen. Ik wil in mijn relatie rustvolle balans en tegelijk wil ik dynamiek. Onverenigbare tegenstellingen? Dat heb ik lang ook gedacht…

Vooreerst moet ik eerlijk toegeven dat ik in het verleden bepaalde keuzes heb gemaakt om de tegenstellingen tot zwijgen te dwingen. Alleen voor grenzen gaan en het verlangen bij de ander laten. Of omgekeerd. Alleen voor dynamiek gaan en geen rust opzoeken. Of omgekeerd. Man en vrouw in mezelf in balans brengen zodat ik het niet in de relatie zou zoeken. Mens zijn zonder vrouw te willen zijn. Ik ben bedrogen uitgekomen. Voor mij wou dat allemaal niet werken.

Je kunt er het volgende beeld bij oproepen: je bent een fruitboom en in relatie met de ander snoei je aan je takken om te passen in het beeld dat de ander van jou heeft.

Ik heb door de belabberde uitwerking van mijn keuzes op het punt gestaan om mijn diepste overtuiging op te geven. De overtuiging dat de Liefde het antwoord in zich draagt. Want van daaruit was ik altijd vertrokken. Als ik maar genoeg in de Liefde sta en met liefde stukken van mezelf wegsnoei, dan kom ik er wel.

Daar zat ik dan, te midden van een chaos vol tegenstellingen, erfenissen van stukgelopen relaties, gehavend in mijn zelfbeeld en verweesd. Alleen. “Snotter-snotter, ik voel me zo alléééén. Snotter-snotter.” Het snotteren is vanzelf weggeëbd. En zo kreeg ik ruimte voor ontdekkingen over mezelf en relaties.

Het eerste wat ik ontdekte, was verbazingwekkend. Stap voor stap stelde ik vast dat ik het allemaal alleen kon. Ik hoef geen partner om mezelf te ontplooien, om mijn eigen grenzen en verlangens te leren kennen, om mannelijke en vrouwelijke energie in mezelf te laten stromen, om rustvolle balans én dynamiek te ervaren. Ik leerde liefdevol samenleven met mijzelf. Stap voor stap hé, ik leer nog elke dag bij.

Voilà, dacht ik. Ik ben alleen én ik ben al-één. Ik omhelsde het licht én de schaduw. In plaats van stukken weg te snoeien, werd het een én/én-verhaal in mij. Ik leerde ten slotte ook liefdevol Vrouw te zijn. Ook dat lukt elke dag een beetje beter.

Dat hele proces heeft mij in staat gesteld om mijn stuk gesnoeide fruitboom te herstellen.

Het tweede wat ik ontdekte, was ontmoeting vanuit een heel andere kwaliteit. Waar ik vroeger in een verbinding stapte vanuit het gevoel “I am in love with you”, ervaar ik nu “With you I am in love”. Twee keer hetzelfde zinnetje? Dat zou je op het eerste gezicht denken, ja. En toch, de energie die van die zinnetjes uitgaat, is heel verschillend.

“I am in love with you”…

  • verwoordt een hongerig verlangen naar liefde dat je op de ander projecteert;
  • poneert het ‘ik’ op de eerste plaats;
  • stelt behoefte aan ‘liefde’ centraal;
  • en het ‘jij’ op de laatste plaats.

Tussen het eerste en het laatste woord van de zin zit de container van een uitspraak, in dit geval: ‘I’ en ‘you’. Voel je het conflict en de strijd al, gewoon door die twee woorden naast elkaar te zien staan? Dat is de energie waarin zovele relaties verzeild geraken. Dat is de energie die tegenstellingen oproept en tegenover elkaar stelt. Dat is de energie die jou oproept om takken van je boom weg te snoeien in de hoop beter in het beeld van de ander te passen.

De oplossing voor dat conflict wordt in de liefde gezocht. Alleen, als je daar de oplossing zoekt, wordt het cruciaal om liefde te definiëren. En wat is liefde? Wie het weet, mag het mij altijd mailen…

Heel anders is de energie van het tweede zinnetje.

“With you I am in love”…

  • is in de eerste plaats een ontmoeting met de ander;
  • die het ‘ik’ centraal durft te stellen en
  • die letterlijk uitmondt in liefde.

En wat voel je bij de container van de zin, het eerste en het laatste woord: ‘with’ en ‘love’? Voel je het geschenk al, gewoon door de woorden zo te zien staan? ‘With love’ schept een energie waarin een relatie kan gedijen die grenzen én verlangens mogelijk maakt, man én vrouw hun ware identiteit geeft, een energie waarin je rustvolle balans voelt stromen. In zo’n relatie vullen de tegenstellingen elkaar aan. Het is een relatie waarin je al-één samen kunt zijn. Niet meer of/of, maar én/én.

Het is een context waarin jij de vruchten van je boom cadeau kunt doen, en waarin je de vruchten van de andere boom kunt ontvangen. Snoeien wordt overbodig. De liefde behoudt de ruimte om gaandeweg zichzelf te definiëren.

De oplossing ligt in het ik. Telkens weer. Het komt er dus op neer om jezelf te definiëren. Hum.

Naar mijn ervaring is jezelf definiëren een verhaal dat nooit helemaal af is. Voor mij is daarom de eerste uitdaging in je leven om liefdevol bewust jezelf te zijn. Van daaruit kun je de tweede uitdaging in je leven aangaan: om liefdevol bewust samen te zijn.

Of je nu in een bevredigende relatie bent of niet, een partner hebt of niet, man of vrouw bent, in welk soort relatie dan ook, elke uitdaging die je met jezelf aangaat, is een waardevol geschenk voor de ander.

Hoe beter je voor je eigen fruitboom zorgt, hoe mooier de vruchten die je kunt plukken en cadeau doen zoals jij dat wil.

Op die manier draagt de Liefde het antwoord in zich. En de oplossing ligt in jezelf.

Voor wie graag meer ontdekt: ik verken verschillende thema’s van intieme relaties in mijn boek “Vrijer”.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggers like this: