Portret van een bochtig parcours

Recent stelde een vriend mij voor om een artikel te schrijven over mijn carrière-switch. Ik wil hem graag bedanken voor de zorg die hij besteedde aan dit kernachtige portret in enkele rake penseelstreken. Voor de lezers van mijn website, blog en Facebook-pagina mag ik het artikel alvast in sneak preview delen.

Met oprechte dank aan Geert Degrande.

 background_youtube

Opmerkelijke carrièreswitch: dokter in de economie wordt coach en reflexologe

Een boeiende carrière vertaalt zich niet in de eerste plaats in geld of status. Het allerbelangrijkste in je professionele leven is dat je gelukkig bent met wat je doet, dat je echt het gevoel hebt goed in je vel te zitten. Marie-Hélène de Cannière merkt in haar praktijk Alma Nahualli dat veel mensen tegenwoordig worstelen met de vraag of ze er wel goed aan doen zoveel zaken in de schaduw te stellen van de carrière en dat ze op zoek zijn naar de balans en dynamiek die echt bij hen past. En ze kan daar vanuit haar eigen ervaring een antwoord op geven.

Jobhoppen of zoeken jaar jezelf

Door de aanhoudende crisis horen we tegenwoordig minder over “jobhoppen”: het van de ene job naar de andere stappen. De jobs liggen nu eenmaal minder voor het rapen en wie een baan heeft, denkt twee keer na vooraleer die om te ruilen voor iets nieuws. Dat belet niet dat we nog altijd mensen zien die vaker van job veranderen dan anderen. Vaak hangt daar een negatieve connotatie aan vast. Nogal wat werkgevers krijgen het heen en weer van de rusteloze ziel van de jobhoppers, die volgens hen altijd maar op zoek zijn naar meer en beter. “Maar je kan het natuurlijk ook van de andere kant bekijken”, zegt Marie-Hélène de Cannière. “Veel mensen zijn rusteloos omdat ze zich niet goed in hun vel voelen in de job die ze doen. Daar wordt naar mijn gevoel veel te weinig bij stil gestaan.” Zelf heeft ze ook een zeer bochtig professioneel parcours achter de rug. Met een MBA en een doctorstitel in economie op zak, ging ze bijvoorbeeld een tijdje aan de slag in een ambachtelijke kaasmakerij om uiteindelijk een zelfstandige praktijk op te starten in coaching, reflexologie en reiki.

Lade opengetrokken

“In 2007”, zegt ze, “trok ik op een zonnige april-dag een spreekwoordelijke lade open om mijn diploma’s in op te bergen (licentiaat talen, MBA in Marketing Management én doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen). Het was niet niets, wat ik had gepresteerd, de kennis die ik had vergaard, en de job als goedbetaalde, zelfstandige consultant in marktonderzoek. Maar was het wel mijn pad? Paste dit leven echt wel bij wie ik was? Het gaf zekerheid, natuurlijk, een financiële bodem voor een gezin met vier kinderen. Het was iets waar veel anderen hadden voor willen tekenen.”

Verwonderde blikken

Hoeft het gezegd dat haar familieleden en vrienden nogal verwonderd opkeken toen Marie-Hélène de Cannière de stap zette om dat allemaal op te geven? “En toch voelde ik in mezelf de roep om professioneel iets te gaan doen dat ik als zinvoller ervoer”, kijkt ze terug. “Dank zij een deeltijdse ‘low-profile’ job in een ambachtelijke kaasmakerij gunde ik mezelf de tijd om mijn praktijk als reflexologe uit te bouwen. Al gauw bleek dat de meeste van mijn klanten worstelden met de vragen waar ikzelf ook mee aan de slag was gegaan: hoe word je een goede moeder, hoe word je een gelukkige partner, hoe verwerk je de erfenissen uit het verleden, hoe blijf je ervan bewust dat sommige zaken in het leven belangrijker zijn dan het werk, kortom: hoe word je een gelukkig mens?”

Onderbouwd antwoord

Om een onderbouwd antwoord te kunnen bieden, wilde Marie-Hélène de Cannière op meer dan alleen maar haar persoonlijke ervaring kunnen terugvallen. “Ik volgde cursus, algemene en systemische coaching. En ik ontdekte bij mezelf dat een unieke combinatie van subtiliteit en doortastendheid mijn handelsmerk zijn. Het blijft een uitdaging om met een zelfstandige praktijk voldoende middelen te genereren om vier opgroeiende tieners groot te brengen. Combineren met een part-time job is tijdelijk nog een noodzaak. Dat heb ik deemoedig leren aanvaarden. Niettemin is en blijft mijn praktijk mijn échte levenswerk, een gegeven waar ik met hart en ziel in sta. Intussen is ook mijn omgeving er vast van overtuigd dat ik 6 jaar geleden de enige juiste keuze heb gemaakt. Omdat ik straal van levenslust, geniet iedereen mee. Eenvoudiger kan het niet. Moed vraagt het wel.”

Geert Degrande

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggers like this: