Wat klopt er niet in dit verhaal?

Ken je het sprookje van Roodkapje en de Zeven Dwergen? Van Sneeuwwitje en de Grote Boze Wolf? Je denkt mogelijks dat ik hier verwijs naar moderne bewerkingen van oorspronkelijke sprookjes. Of dat ik ze even niet allemaal op een rijtje heb. Roodkapje, de Dwergen en de Wolf, bedoel ik dan. In het verhaal van Roodkapje hoort de Grote Boze Wolf thuis, en de grootmoeder. De jager, niet te vergeten. In het sprookje van Sneeuwwitje horen de Zeven Dwergen thuis. De Boze Stiefmoeder en de jager. Oh ja, en de Prins op het Witte Paard. Als je de elementen van de sprookjes door elkaar gooit, reageert je geest en misschien zelfs je lichaam verward. Met een lichte verontwaardiging misschien, of rechttoe rechtaan ongeloof, dat iemand het zo door elkaar zou kunnen haspelen.

561502_503723979652581_282762062_n

Die reactie is de tastbare weerspiegeling van de inzichten waarop systemisch werk zich baseert, meer gekend onder de term familie-opstellingen. Sprookjes reiken ons een archetypisch voorbeeld aan van hoe een organisch geheel functioneert. Het verhaal van Roodkapje kent specifieke rollen. Als je daaraan tornt, krijg je een resultaat waarover je één ding met zekerheid kunt zeggen: het is niet meer het sprookje van Roodkapje. Het échte dan. Elk personage in het verhaal heeft een specifieke rol te vervullen. Schrap je een rol, dan ontstaat er een disbalans. De nieuwe versie van het verhaal streeft ernaar om die rol te vervangen zodat de balans hersteld wordt.

Fundamenteel is het met dat gegeven dat ik aan de slag ga als ik systemisch coach. Of het nu individueel is of in groep, maakt niet uit. De basiszoektocht van elke coaching is om te identificeren waar het verhaal niet klopt. Misschien is er iets uit weggelaten? Misschien is er een grootmoeder in wolvenpak? Een wolf met een rood kapje? Een jager met een mandje vol met koekjes? Aan de weerspiegeling van de realiteit die een cliënt geeft, kun je ontdekken welke verschuiving hem of haar op dit moment parten speelt. Kinderen die zich als ouders opstellen, ouders die zich als kinderen opstellen, kinderen die zich als partner gedragen, grootouders die een ouderrol vervullen. Ondergeschikten die de leidinggevende verantwoordelijkheden waarnemen, leidinggevenden die zich onder het team mengen, een bedrijf dat zijn oprichter niet meer kan erkennen. Het zijn courante voorbeelden.

Het merkwaardige is dat het ‘systeem’ (de familie, het team, het bedrijf) zich op natuurlijke wijze reorganiseert met de bedoeling de oorspronkelijke blauwdruk te herstellen. Als individu ben jij je hiervan niet bewust. Die reorganisatie van het systeem kan een energievretende uitwerking hebben op individuen binnen het systeem. Je stelt dan bijvoorbeeld bij jezelf vast dat het in je leven op een bepaald punt niet draait zoals je zou willen. Je stelt vast dat je team om een onverklaarbare reden niet optimaal functioneert. Hoe zeer jij je ook inspant om het beeld dat je bewust in je hoofd hebt neer te zetten in de realiteit, het is alsof je onbewust, fysiek, steevast een andere realiteit neerzet.

Signalen hiervan zijn heel divers. Je doet je werk graag en gaat er voor 100% voor, maar tegelijk voel je je moe, soms zelfs uitgeput. Je hebt een team boordevol capaciteiten maar de resultaten zijn niet in verhouding tot het aanwezige menselijke kapitaal. Je loopt steevast tegen dezelfde irritatie aan in je gezin. Je slaagt er niet in een bevredigende relatie aan te knopen met je partner. Je ervaart fysieke ongemakken zoals vermoeidheid, slapeloosheid, pijn… Al die signalen nodigen je uit om het anders te willen, en dat is de allerbelangrijkste, eerste stap in een nieuwe beweging.

Er bestaan natuurlijk talloze benadering om dat type van signalen aan te pakken. Wat maakt er dan systemisch werk zo uniek? . Wel, het is een soort 3-in-1 benadering. Het is een techniek die jouw innerlijke systeem opnieuw programmeert, niet alleen in je hoofd, maar ook op het niveau van je emoties en fysieke ervaringen. Eén enkele sessie kan daardoor al onverhoopte resultaten opleveren voor jouw welbevinden of de dynamiek in je team.

Benieuwd of het ook voor jou als individu of voor jouw team een wezenlijk verschil mag maken? Aarzel niet om jouw vraag of verhaal te posten, ik kader graag voor jou welke benadering ik jou kan voorstellen: individuele coaching, groeps-coaching, team-transformerende activiteit…

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggers like this: